20 yılını dolduran öğretmenler başöğretmen olabilir mi?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni öğretmenlik mesleği kanun tasarısında, 20 yıllık mesleki deneyime sahip öğretmenlerin okul müdürü olma imkânı onaylandı. Maddeye göre, 20 yıllık mesleki deneyime sahip öğretmenler, başvuru ve eğitim sonucunda okul müdürü olabilecek.
Kimler başöğretmen olabilir 2024?
Deneyimli öğretmenlerden; Başöğretmen unvanı, en az 10 yıl öğretmenlik mesleğinde çalışmış, herhangi bir terfi kısıtlamasına tabi olmayan ve Başöğretmen Akademisi tarafından düzenlenen eğitimi tamamlamış olanlara verilir.
230 bin öğretmen ne zaman başöğretmen olacak?
Öğretmenlik Mesleği Kanunu, 230.000 öğretmen için kıdemli öğretmenlerin yolunu açtı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Bu, bu öğretmenler için 10.000 TL’ye kadar ek maaş fırsatı yarattı. Burada 20 yıl öğretmenlik yapan herkes hemen okul müdürü oluyor.
Başöğretmenlik yasası meclisten geçti mi?
Milyonlarca öğretmeni büyük ölçüde etkileyen Öğretmenlik Mesleği Yasası’na ilişkin tartışmalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda onaylanarak yasalaştırıldı. Kabul edilen teklif, öğretmenlere karşı işlenen suçlara verilen cezaların yarı yarıya artırılmasını öngörüyor.
Başöğretmenlik şartları değişti mi?
Önceki yasada, yüksek lisans mezunları uzmanlık sınavından, doktora mezunları ise müdürlük sınavından muaf tutuluyordu. Yeni yasada bu durum dikkate alınmamış, uzmanlık ve müdürlük kadrosu için doğrudan sınav yerine öğretmen akademilerinin düzenlediği eğitim kurslarının tamamlanması zorunlu tutulmuştur.
Başöğretmen olmanın şartları nelerdir?
Okul müdürü olmak için öncelikle eğitim kurumlarında uzman öğretmen olmak gerekir. 10 yıllık öğretmenlik deneyimini tamamlayan adaylar isterlerse uzman öğretmenlik eğitimi ve sınavını tamamlayabilirler. Bu sınavları başarıyla geçenler “uzman öğretmen” unvanını alırlar.
Başöğretmenlik için 10 yıl şartı kalktı mı?
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifinin yürürlüğe girmesinin ardından, 20 yıl kıdemi olan yaklaşık 230 bin öğretmen, uzmanlık öğretmenliği için 10 yıl beklemeden “okul müdürü” unvanına başvurma imkânına kavuşacak.
Başöğretmen sınavına kimler girebilir?
Yönetmeliğe göre, 10 yıldan az kıdemi olanlar öğretmen, 10 yıldan fazla kıdemi olanlar uzman öğretmen, 20 yıl hizmet şartını sağlayanlar ise okul müdürü unvanını alabilecek.
Başöğretmenlik başvurusu ne zaman?
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılı uzman ve müdür ünvanı başvurularına ilişkin genelge yayımladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uzman ve müdür ünvanı yetiştirme programına başvurular 30 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında alınacak.” dedi.
Başöğretmen kaç sene?
19 yıldır öğretmenlik yapan ve 2 yıldır uzman öğretmen olarak çalışan herkes doğrudan başöğretmen pozisyonuna başvurabilir. Toplam 20 yıldır öğretmenlik yapıyorsanız veya öğretmenlik deneyiminiz + uzmanlık bilginiz varsa, doğrudan başöğretmen pozisyonuna başvurma hakkınız vardır.
Başöğretmenlik sınavı kalkacak mı?
Teklif, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeleri yeniden düzenledi. Uzman ve okul müdürleri için mesleki kariyer sınavı kaldırıldı.
Başöğretmenlik süresi kısalıyor mu?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce Öğretmenler Odası toplantılarında uzman öğretmen ve müdür yardımcılığı kadrolarında kıdem şartının düşürüleceğini açıklamıştı ancak yeni yönetmeliğe göre uzman öğretmenlik süresinin 8 yıla, müdürlük süresinin ise 15-16 yıla düşürülmesi öngörülüyor.
Başöğretmenlik ünvanı ne zaman verildi?
Türkiye Cumhuriyeti eğitim sistemine yaptığı hizmetlerden dolayı Mustafa Kemal Atatürk’e 24 Kasım 1928’de “Müdür” ünvanı verilmiştir.
19 yıllık öğretmen başöğretmen olacak mı?
Öğretmenlik Mesleği Yasası Genel Kurul tarafından kabul edildi. Buna göre, 20 yıllık mesleki deneyime sahip öğretmenler okul müdürü oluyor.
Başöğretmen kaç yıllık?
20 YILLIK MESLEKİ DENEYİME SAHİP ÖĞRETMENLER BAŞVURABİLİR. Bu bağlamda, uzman öğretmen olsun veya olmasın, eğitimlerini tamamladıklarında 20 yıllık mesleki deneyime sahip tüm öğretmenler başvuruda bulunabilir.
Başöğretmenlik başvurusu ne zaman?
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılı uzman ve müdür ünvanı başvurularına ilişkin genelge yayımladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uzman ve müdür ünvanı yetiştirme programına başvurular 30 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında alınacak.” dedi.
Öğretmenlik meslek kanunu ne zaman yürürlüğe girecek 2024?
7528 sayılı Öğretmenlik Meslekleri Kanunu kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Akademisine hazırlık eğitimine kabul edilen öğretmen adayları, eğitimleri süresince genel sağlık sigortalısı sayılırlar.