Gaziantep eskiden nereye bağlıydı?
Gaziantep önce Edessa (Urfa) sancağına, sonra bir süre Maraş bölgesine bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılıp tekrar Anadolu Selçuklu devletine bağlandı.
Atatürk Gaziantep’in hangi ilçesine kayıtlı?
Karşılığında Gaziantep halkı, Ulu Önder’e kent meclisinden vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün de onayıyla merkeze bağlı Bey mahallesinin nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.
Gaziantep’in eski ismi nedir?
Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelmektedir.
Antep neden Gaziantep oldu?
Kurtuluş Savaşı’nda halkın gösterdiği üstün kahramanlık nedeniyle şehre 8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi ünvanı verildi. Meclis tarafından şehre “GAZİ” ünvanı verildi. Layiha-i Kanuniye’nin l. Maddesi: “Ayıntap livasının merkezi olan Ayıntap şehrinin adı Gaziayıntap olarak değiştirildi.” Böylece Antep, Gaziantep oldu.
Gaziantep hangi ilimize aittir?
Gaziantep veya eski adıyla Antep (Osmanlıca: عینتاب Ayntab), Türkiye’nin Gaziantep ilinin merkezi olan şehirdir.
Gaziantep Kürt ili mi?
Antep’te yaşayan Kürt nüfusu ise Gaziantep’te 2.069’dur.
Atatürk’ün benim şehrim dediği yer neresidir?
Bugün, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Benim Şehrim” dediği Yalova’mızda, bu sevinci, gururu ve umudu hep birlikte yaşarken, inanıyoruz ve biliyoruz ki, bu sevinci, gururu ve umudu hep birlikte canlı tutarsak, yaşadığımız sürece, nerede olmak istiyorsak, hep birlikte, başarmak istediklerimizi başaracağız. Daha fazlası için…
Mustafa Kemal hangi şehre kayıtlı?
O zamanki vali ve belediye başkanı Atatürk’e bir teklifte bulundu. Gaziantep nüfus kütüğüne kayıt ve fahri vatandaşlık belgesi verilmesi. Atatürk bunu gönüllü olarak kabul etti. Atatürk, 26 Ocak 1933’ten beri Gaziantep nüfusuna kayıtlıdır. 28 Ekim 2023
Ali Rıza Efendi aslen nerelidir?
Ali Rıza Efendi 1841 yılında Selanik’te doğdu. Söke’den Selanik’e yerleşen Türkmenlerden “Kırmızı Hafız” lakaplı Ahmet Efendi’nin oğludur. İlkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebi’nde okudu. Selanik’te Vakıflar İdaresi’nde memur olarak çalıştı ve ardından Gümrük İdaresi’nde memur olarak çalıştı.
Gaziantep’i kim kurmuştur?
M.Ö. 1400–1200 yılları arasında, Gaziantep Geç Tunç Çağı’nda Hitit devletinin bir şehri oldu. Bu dönemde merkez Gaziantep’ti ve bölgedeki diğer önemli şehirler Dülük, Karchemish, Zincirli ve Coba Höyük’tü. İngiliz bilgin David Corc Hukart, Dülük şehrinin Hititler tarafından kurulduğunu belirtti.
Gaziantep kaç yıllık bir şehir?
1908 tarihli idari kararname ile Antep sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağı’na bağlandı. 1918 yılında İngilizlerin Halep’i işgal etmesinden sonra bağımsız bir sancak oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra tüm sancaklar kaldırılarak 1924 yılında il statüsüne dönüştürüldü.
Antep anlami ne?
Arapçada “parlak bahar” anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantep tarihçisi Bedrüddin AYNİ’ye göre Antep’in eski adı “Kala-i Füsus”tur. Kala-i Füsus “halka kale” anlamına gelir. Bedrüddin AYNİ’ye atfedilen rivayete göre burada kötü bir hakim varmış.
Gaziantep Türkleri hangi boydan?
Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyli, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşamaktadır. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.
Gaziantep neden gazi?
Dr. Dağlı, mesajında özetle şu görüşleri dile getirdi: “Kurtuluş Savaşı sırasında ülkemizin her köşesinde ayrı bir mücadele verildi. Antep, bu mücadeledeki büyük direnişinden dolayı TBMM tarafından onurlandırıldı ve 8 Şubat 1921’de ‘Gazi’ unvanı verildi.
Kilis Antepten ne zaman ayrıldı?
1950’lerde Oğuzeli ilçe ilan edildiğinde, Elbeyli bucağı ona bağlandı ve Kilis’in 42 köyü Kilis’ten ayrıldı[76]. Kilis, Gaziantep İli’nin bir ilçesi iken, 06.06.2011 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı.
Nurdağı önceden nereye bağlıydı?
Nurdağı, tarihi İpek Yolu üzerinde Amanos Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. Bu bölgeler Osmanlı döneminde Cebeli Bereket vilayetine (bugünkü Osmaniye ili) aitti.
Nizip eskiden nereye bağlıydı?
Böylece Mısır, iç işlerinde özgür, dış işlerinde ise Osmanlı Devleti’ne bağımlı bir devlet haline geldi. 1904 yılında belediye statüsüne kavuşan kasabamız, şimdiki Birecik kazasının bir parçasıydı.
Gaziantep Türkleri hangi boydan?
Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyli, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşamaktadır. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.
Gaziantep’e hangi ülke işgal etti?
15 Ocak 1919’da İngilizler tarafından işgal edilen, ardından 5 Kasım 1919’da Fransız işgaline teslim edilen Antep’in işgal süreci 9 Şubat 1921’e kadar sürmüştür. Büyük direnişlerin yaşandığı ve Antep’e “Gazi” ünvanının verilmesiyle sonuçlanan bu süreç, türkü, şiir, makale gibi sanat eserlerine ve düşüncelere de yansımıştır.