Savcı emniyet müdürüne emir verebilir mi?
Genelgede, kolluk kuvvetlerinin en kıdemli amirinin infaz memuru olarak atanamayacağı kabul edilmekle birlikte, Kanunda yer alan yetkiye dayanarak Cumhuriyet savcısının dilediği zaman kolluk kuvvetlerinin en kıdemli amirine emir ve talimat vermesi mümkündür.
Savcı kimden emir alır?
Cumhuriyet savcılığının yapısı ve özellikleri: Kurum içinde astlar üstlerinden talimat alırlar.
Savcı polislerin amiri mi?
“Adli polis” hem adli makamların hem de üstlerinin emirlerine tabidir. Başka bir deyişle, ceza polisinin iki üstü vardır: yargının sorumlu şefi cumhuriyet savcısıdır ve yürütme erkinin şefi vali veya kaymakamdır.
Vali emniyet müdürüne emir verebilir mi?
Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).
Savcının üstü kimdir?
Yargıtay Başsavcılığı Genel Bilgiler Yargıtay Yargıtay Adresi 1242. Cadde No:34 Balgat, AnkaraYönetici(ler)Başsavcı Muhsin ŞentürkBaşsavcı Yardımcısı Rıdvan GündoğduWeb .tr5 satır daha
Savcı mı üstün asker mi?
Savcılar askerlerden üstün değildir, ancak askeri hukuk sisteminde kendilerine özgü bir rol oynarlar.
Makam olarak savcı mı yüksek hakim mi?
Hakim, bu iki makamı dinleyerek karar veren yargı makamıdır. Dolayısıyla hakim > savcı.
Savcının rütbesi nedir?
Savcı Rütbeleri Savcılar sırasıyla savcı, başsavcı yardımcısı ve başsavcı olabilir. Bu anlamda savcılık hizmetinde çok fazla rütbe yoktur.
Savcıların koruması var mı?
Terörle mücadele suçlamaları üzerinde çalışan savcılar, yalnızca ertesi sabah mesai saatleri içinde adliyede vali tarafından atanan muhafızlarla görüşebilirler. 37 terörizm savcısından özel koruma emri almış birkaç savcının da araç atamaları vardır.
Savcı özel harekata emir verebilir mi?
Polis memurlarına veya savcılara emir verme yetkileri yoktur.
Cumhuriyet Başsavcısı hakimden üstün mü?
Adalet Bakanlığının merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında görev yapan hâkim ve savcılar ile yargıda görevli hâkim ve savcılar, derece ve aylık bakımından eşittirler.
Savcı jandarmaya emir verebilir mi?
(Değişik: RG–28928) Adli görevlerle ilgili emir ve talimatlar, kolluk kuvvetleri arasındaki işbölümü ile kolluk teşkilatının görev ve yetki alanlarına göre Cumhuriyet savcılarınca verilir. Adli görev alanları dışındaki adli kovuşturma, üstlerinin talimatı altındadır.
Kaymakam polisten üstün mü?
Kaymakamlar, ilçe idare şube başkanları, genel, özel ve kolluk amirlerinin birinci sınıf, diğer memurların ise ikinci sınıf kayıt memurlarıdır.
Asker mi daha üstün polis mi?
Ulusal güvenlik tehditleri söz konusu olduğunda, askerlerin daha geniş yetkilere sahip olduğu söylenebilir. Ancak, günlük polis işlerine gelince, polis memurları genellikle daha yeteneklidir.
İldeki en yetkili kişi kimdir?
Vali, illerin idaresinden sorumlu kişidir. Valiler illerin başındadır ve başkanları temsil eder. Bakanlıklar tarafından atanan ildeki kişiler valinin emirleri altında çalışır.
Emniyet Genel Müdürü kimden emir alır?
Polis Şefi, Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki en yüksek rütbedir. Emniyet Genel Müdürü, Türkiye’deki tüm polis birimlerinin kendisine bağlı olduğu kişidir ve İçişleri Bakanı’na karşı sorumludur. Polis Şefi, Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Savcılar emir verebilir mi?
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.
Savcı kolluğun amiri midir?
CMK’nın 164’üncü maddesinin ikinci fıkrasında soruşturma işlemlerinin öncelikle savcının emir ve talimatları doğrultusunda adli kolluk tarafından yürütüleceği, infaz kurumu görevlilerinin ise savcının adli görevlerle ilgili emirlerini yerine getirmekle yükümlü oldukları hükme bağlanmıştır.
Savcı jandarmaya emir verir mi?
(Değişik: RG–28928) Adli görevlerle ilgili emir ve talimatlar, kolluk kuvvetleri arasındaki işbölümü ile kolluk teşkilatının görev ve yetki alanlarına göre Cumhuriyet savcılarınca verilir. Adli görev alanları dışındaki adli kovuşturma, üstlerinin talimatı altındadır.