İçeriğe geç

Sıra Dışı Nasıl Yazılır

Sıra dışı nasil yazilir TDK?

8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.

Sıra dışı Nasıl Yazılır 2024?

“Olağandışı” kelimesinin doğru yazımı “sıradışı”dır. Bu kelimenin etimolojik kökeni incelendiğinde, “düzen” kelimesi sıradan, düzenli veya normal anlamına gelirken, “dışarı” kelimesi dışarıda, dışarıda veya ötesinde anlamına gelir.

Dışı sözcüğü nasıl yazılır?

ŞEHİR DIŞI KELİMESİNİN ANLAMI Dışarıda, içeride, dışarıda sözcükleriyle oluşturulan bileşik sözcük ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, hafta içi, yerli, yabancı, ayrıca, makul, devam eden vb.

Ayak üstü nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.

Sıradışı ayrı mı?

Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre “Sıra Dışı” ayrı yazılır.

Zeytin yağı nasıl yazılır?

Türkçe’de bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Zeytinyağı” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “zeytinyağı” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “zeytinyağı”dır.

Öz güven nasıl yazılır?

“Confidence” kelimesinin doğru yazımı yaygın olarak yanlış anlaşılmaktadır. Birçok kişi bunu “self-confidence” olarak yazsa da, Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “self-confidence”dır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, confidence kelimesinin doğru yazımı “self-confidence”dır. Yani, “essence” ve “confidence” kelimeleri ayrı ayrı yazılır.

Yeşil biber nasıl yazılır?

Yeşil Biber (eski) / Yeşil Biber (güncel)20 Temmuz 2023

Çevrim içi nasıl yazılır?

“Online” kelimesinin doğru yazımı: TDK tarafından belirlenen “Online” kelimesinin doğru yazımı “online”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.

Yurt dışı ayrı mı?

“Yurtdışı” kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı yazılır. Bu nedenle “yurtdışı” kelimesinin doğru yazımı “yabancı”dır. “Yabancı” olarak yazılması yanlıştır. Yurt dışı deneyimi birçok yönden kişisel ve mesleki gelişim fırsatları sunabilir.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik kelime olarak yazılmıştır. “Yeşil zeytin” yazımı yanlıştır. Siyah zeytinler ayrı yazılır. Bunun sebebi “yeşil zeytin” kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesidir.

Çiğ börek nasıl yazılır?

İsmi Türkiye Türkçesi’nde kullanılırken yanlış bir anlam yüklenerek “çiğ börek” haline getirilmiş; ancak daha sonra Türk Dil Kurumu tarafından yemeğin ismi “çi börek” olarak değiştirilmiştir.

Ön yargı nasıl yazılır?

Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en tuhaf kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır. Özellikle Türkçe’de, bazı kelimeler anlamlarına bağlı olarak farklı şekilde yazılır.

Önsöz nasıl yazılır?

ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

Bu durumda bu kelimeyi “çılgın” olarak yazmak yanlıştır. Fındık kelimesinin doğru yazımı “kurutulmuş fındık” olmalıdır.

Sıra dışı cümle içinde nasıl yazılır?

Sıradışı kelimesi birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı yazılır? “Sıradışı” kelimesi, birlikte veya ayrı ayrı yazılması fark etmeksizin en çok merak edilen ve üzerinde çalışılan kelimelerden biridir. Kelimenin ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu’nun değerlendirmesinde kelime ayrı yazılmıştır.

Sınır dışı nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla deportation olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı deportieren olmalıdır.

Sıra dışı yerine ne kullanılır?

Sıradan ve dışsal kelimelerinin birleşiminden oluşan sıra dışı, hem farklı hem de sıra dışı anlamına geliyor.

Sıra eki nasıl yazılır?

NOT: Sıra sayıları bir ek ile gösterildiğinde, rakamdan sonra yalnızca kesme işareti ve ek yazılır ve nokta eklenmez: 8. değil 8, 2. değil 2, vb. 10. Eşleşen sayılar sayı olarak değil, kelime olarak verilir: ikişerli yerine ikişerli adımlarla, dokuzlar yerine dokuzlar halinde, yüzler yerine yüzler halinde, vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir